Kogelwerend vest met airco moet politie afkoelen

KIJK-redactie

18 May 2012 16:00

Ooit een kogelwerend vest aangehad tijdens een hete zomerdag? Dat is geen aanrader! Een Zwitsers bedrijf komt met de oplossing: een kogelwerend vest met ingebouwde airco.

Reguliere kogelwerende vesten laten niets door; geen kogels uiteraard, maar ook geen lucht, vocht of zweetdruppels. En dat doet bijvoorbeeld politieagenten enorm zweten bij hoge temperaturen. Empa, een bedrijf dat handelt in wetenschappelijke materialen, heeft een vest ontworpen met een geïntegreerd koelsysteem dat ervoor moet zorgen dat agenten of soldaten zich geen peentjes zweten in zo’n veilig vestje.

Het systeem werkt met zogeheten Coolpads, die zijn ontworpen voor koelende kleding die wordt gebruikt voor medische doeleinden. Deze Coolpads zijn gevuld met water. Dit water verdampt door de pads en de kleding heen, en moet zo zijn omgeving afkoelen. Een speciaal ontworpen mini-ventilatortje dat frisse lucht het vest in blaast, doet de rest.

Het bedrijf liet een proefpersoon een aantal kilometer hardlopen op een loopband. Met een traditioneel kogelwerend vest verloor hij daarbij 544 gram aan zweet. In het slimme airco-vest was dat ‘slechts’ 353 gram. Het vest moet wel iedere drie tot vier uur even worden bijgevuld met nieuw water en volle batterijen, maar ach – zo lang duren spannende politieachtervolgingen of -invallen in Nederland toch nooit.

Bronnen: Empa, LiveScience


Meer Nieuws