Waar komt al dit schuim vandaan?

Naomi Vreeburg

21-11-2016 15:30:16

wetenschapsnieuws

Spoelden er onlangs nog enorme sneeuwballen aan in Siberië, nu lijkt een straat in Californië plots bezaaid met sneeuw. Maar dat is het niet.

Weleens een ongelukje met je wasmachine gehad waardoor de hele badkamer in een schuimparadijs veranderde? Daar leek het onlangs ook op in Santa Clara, Californië waar een witte laag de straten bestierde. Maar het bleek niet te gaan om een gigantische wasmachine die op hol is geslagen. We kijken hier naar brandvertragend schuim.

1,5 meter schuim

En dit schuim is afkomstig van een nabijgelegen hangaar, waar een foutje in het brandpreventiesysteem ervoor zorgde dat het witte spul werd losgelaten. En niet zo’n klein beetje ook. De schuimzee bereikte een hoogte van maar liefst 1,5 meter.

Het schuim, dat in 1902 werd ontworpen door Aleksandr Loran, weet een brand te stoppen door de ruimte af te koelen en af te sluiten. Zo kan zuurstof minder goed bij de vlammen komen.

Schadelijk

Natuurlijk lokt de witte laag mensen uit om erin te spelen, maar helaas werd dit afgeraden. Het schuim bevat een kankerverwekkende stof en kan huidirritatie veroorzaken wanneer je er een duik in probeert te nemen. De mensen die toch in aanraking waren gekomen met het goedje moesten het van zich af spoelen en een arts bezoeken.

We hebben zo’n vermoeden dat de jongen hieronder wel een doktersafspraak nodig heeft gehad, nadat hij besloot met zijn fiets door het schuim te rijden…

schuim

Bronnen: Science Alert, CNNPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws