Kortere dagen door aardbeving Chili

KIJK-redactie

02 March 2010 09:00

Denk niet dat de aardbeving in Chili van 27 februari een ver-van-je-bed-show is. Want de hele wereld krijgt te maken met de gevolgen van deze natuurramp: elke dag zal voortaan een beetje korter zijn.

Het is niet nodig om je horloge te verzetten, maar toch. “De lengte van een dag is 16 microseconde [0,000016 seconde, TvH] korter geworden”, zegt Richard Gross in dit artikel van BusinessWeek. Hij is als geofysicus verbonden aan de NASA.

De beving met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter kan honderden kilometers rots een aantal meters verschuiven. Hierdoor wordt de verdeling van de massa op aarde veranderd en dat zorgt ervoor dat de aarde een stukje sneller gaat draaien. Dat komt door het zogenoemde schaatsereffect. Een schaatser draait tijdens een pirouette sneller rond als hij zijn armen langs zijn lichaam houdt. Zo werkt het ook met de aarde. Verander de verdeling van de massa en de draaisnelheid verandert mee. Al zijn de verschillen minimaal. Gross gebruikte computermodellen om de veranderingen uit te rekenen, omdat ze in de praktijk lastig waar te nemen zijn.

Het is overigens niet voor het eerst dat de rotatiesnelheid van de aarde is veranderd. Na de beruchte zeebeving bij Sumatra in 2004 werd de dag 6,8 microseconde korter.

Bronnen: BusinessWeek

Beeld: AFP/ANP










Meer Nieuws