Kosmische zeepbel gekiekt met nieuwe camera

kijkmagazine

06 december 2012 16:05

Zeepbelnevel

Het wordt weer eens tijd voor een mooie astronomische foto. Zoals deze, van de Zeepbelnevel.

Hij werd al eind achttiende eeuw ontdekt, nu is hij op de gevoelige plaat vastgelegd door de nieuwe camera One Degree Imager (ODI): de nevel NGC 7635. De vorm waaraan deze nevel zijn bijnaam Zeepbelnevel (Bubble Nebula) dankt, is een schil van stof en gas, die is ontstaan door de sterrenwind afkomstig van de ster in het midden. De bel is zo’n 10 lichtjaar groot en bevindt zich ruim 7000 lichtjaar hier vandaan. (Ter vergelijking: de afstand tussen de zon en de dichtstbijzijnde andere ster is wat meer dan 4 lichtjaar.)

Zeepbelnevel 2

De ODI-camera is gekoppeld aan de telescoop WIYN, die weer deel uitmaakt van het Kitt Peak-observatorium in Arizona. Momenteel maakt het instrument gebruik van dertien CCD’s – het type beeldsensor dat je ook in je digitale camera vindt – maar uiteindelijk zal hij er 64 tot zijn beschikking hebben. Daarmee kan ODI dan in één keer een gebied in beeld brengen dat vijf keer zo groot is als de volle maan.

En nu we toch sterrenkundeplaatjes aan het delen zijn: werp gelijk een blik op deze nieuwe foto van de Carinanevel:

Carinanevel door VLT Survey Telescope

Foto: ESO (acknowledgement: VPHAS+ Consortium/Cambridge Astronomical Survey Unit)

Dit mooie beeld werd gemaakt door de nieuwe VLT Survey Telescope, die vandaag officieel wordt geïnaugureerd in Napels. De kijker zelf staat overigens niet in Italië, maar is de nieuwste toevoeging aan de Chileense sterrenwacht Paranal. Wel is het een Europees project; de kijker is een samenwerking van de ESA en het Italiaanse Nationale Instituut voor Astrofysica, terwijl Paranal behoort tot het European Southern Observatory (ESO).

Bijzonder aan de foto is dat de al vaak gefotografeerde Carinanevel er bijna in zijn geheel op staat, meldt ESO. Eerdere telescopen konden meestal per keer maar een klein stukje van de enorme nevel in beeld brengen.

Bronnen: NOAO, ESO

Beeld: T.A. Rector (University of Alaska Anchorage)/WIYN ODI team/WIYN/NOAO/AURA/NSF










Meer Nieuws