Krachtigste spionagecamera ter wereld getoond

André Kesseler

29-01-2013 16:00:57

DARPA laat ziet waar het op surveillance-gebied toe in staat is. En dat levert een spannend, maar ook een beetje beangstigend filmpje op.

Het Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System (ARGUS-IS) is met 1,8 miljard pixels de krachtigste camera ter wereld. Het apparaat zelf blijft uiterst geheim en dus buiten beeld, maar het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger, DARPA, wil wel laten zien wat het kan.

Door ARGUS-IS onder een onbemand toestel als de Boeing A160 Hummingbird te hangen, kan de wereld vanaf een hoogte van een kilometer of vijf haarscherp in beeld worden gebracht. Het systeem maakt video-opnames van een gebied van bijna 40 vierkante kilometer en vervolgens kan op elk deel daarvan worden ingezoomd. Als er een vogel rondvliegt, wordt die nog opgemerkt.

De Boeing A160 Hummingbird is een van de toestellen die kan worden uitgerust met het ARGUS-IS-systeem.

Alle gegevens kunnen worden opgeslagen, om ze later te analyseren. Daar zijn wel een paar harde schijfjes voor nodig. Een dagje met de ARGUS-IS spioneren levert namelijk 1 miljoen terabyte aan materiaal op.

Kijk en huiver.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Popular Science

Beeld: BoeingPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws