Kun je alle plastics recyclen?

André Kesseler

16-06-2014 16:00:35

Plastic verpakkingen kun je beter scheiden, omdat ze kunnen worden hergebruikt. Maar zijn alle plastics recyclebaar?

Je hebt twee soorten plastics: thermoplasten en thermoharders. Thermoharders worden gebruikt voor artikelen die een hoge temperatuur moeten (kunnen) verdragen, zoals stopcontacten en pannengrepen. Thermoharders zijn heel lastig te hergebruiken en gaan dan ook vaak de verbrandingsoven in. De plastics die in Nederland worden ingezameld, zijn verpakkingsmaterialen; dat zijn vrijwel altijd recyclebare thermoplasten.

Ruim 90 procent bestaat uit PET (frisdrankflessen), HD-PE (denk aan wasmiddelen), PVC (doorzichtige, bloedirritante, niet te openen verpakkingen), PP (boterkuipjes etc.), PS (isolatiemateriaal) en LDPE (folies). Door deze met sorteermachines te scheiden, kun je er bijvoorbeeld weer frisdrankflessen of plastic tasjes van maken.

Sommige plastics zijn ook goed te vermengen en leveren dan nieuwe kunststof op. “HD-PE, LD-PE en PP horen eigenlijk tot dezelfde familie, polyolifine”, legt Peter Daalder van kunststof afvalverwerker Daly Plastics uit. “Die kun je goed samen verwerken. Voeg je daar PS aan toe, dan verandert het materiaal, het wordt minder slagvast. Doe je daar ook nog eens PET bij, dan gaat het spul schuimen omdat de smelttemperatuur hiervan hoger ligt. Je krijgt dan een product met een geschuimde binnenkant, zoals plastic bermpaaltjes.”

Ook PVC is prima te recyclen – zolang het gescheiden blijft van andere plastics. Daalder: “Als mengsel met andere kunststoffen is het een ramp. Het smeltpunt van PVC ligt zo laag, dat het al een schadelijk gas is voordat de andere plastics gaan smelten. De machines gaan daardoor oxideren en als je niet oppast, vallen de mensen die de machines bedienen flauw.”

Wat je tot slot niet wilt, is dat er biologisch afbreekbare plastics tussen de te recyclen kunststoffen zitten. Die worden tijdens het verhitten namelijk veel plakkeriger dan ‘normale’ plastics, waardoor de zeven van de machines geblokkeerd raken en bovendien de kwaliteit van het eindproduct afneemt.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: Antoine Taveneaux/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws