Kun je geslachtsorganen transplanteren?

kijkmagazine

30 August 2012 09:00

We kunnen harten, nieren, longen en ander organen transplanteren. Maar is dat ook mogelijk met geslachtsorganen?

Het zou een uitkomst kunnen zijn voor mensen die geen kinderen kunnen krijgen: de transplantatie van bijvoorbeeld een baarmoeder of een zaadbal. Maar de vraag is niet eens zozeer óf het kan, maar of we het wel moeten willen.

Er kleven namelijk nogal wat ethische mitsen en maren aan. Zo is onvruchtbaarheid geen levensbedreigende ziekte, maar kan een transplantatie wel heel gevaarlijk zijn. En de kinderen die worden geboren na een eierstok- of zaadbaltransplantatie krijgen niet het DNA van de ouder, maar van de donor.

Desondanks is de wetenschappelijke wereld wel bezig met dit fenomeen. Vooral baarmoedertransplantatie lijkt een goede optie. In 2000 werd voor het eerst de baarmoeder van een 46-jarige vrouw getransplanteerd naar een 26-jarig meisje. Sindsdien zijn meerdere succesvolle pogingen gedaan. En ook op het gebied van eierstokken en zaadballen is het onderzoek in volle gang.

Onderzoekers die in 2009 de stand van zaken optekenden, concludeerden voorzichtig optimistisch: “Transplantatie van geslachtsorganen zou uiteindelijk een mogelijke behandeling kunnen worden voor onvruchtbare mannen en vrouwen.”

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijk.nl!

Beeld: Bobjgadino/CC BY-SA 3.0










Meer Nieuws