Kun je je letterlijk dood schrikken?

André Kesseler

04 November 2010 13:00

Martin Samuels, neuroloog van het Brigham and Women’s Hospital in Boston doet al zijn hele leven onderzoek naar mensen die opeens dood neervallen. Volgens hem is het absoluut mogelijk om van schrik dood te gaan.

In een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC vertelt Samuels: “Ik heb gevallen meegemaakt van kinderen met een gezond hart die in een kermisattractie overleden. Schrikken is net alsof je een enorme dosis speed of xtc toegediend krijgt.”

Ons lichaam heeft een natuurlijk afweermechanisme, de vecht-vluchtrespons. Als een mens of een dier bedreigd wordt, zet het autonome zenuwstelsel verschillende reacties in gang, waaronder een versneld hartritme, een grotere bloedtoevoer naar de spieren en het vertragen van de spijsvertering. Alles wordt in gereedheid gebracht om er razendsnel vandoor te gaan of te kunnen knokken.

Het autonome zenuwstelsel gebruikt het hormoon adrenaline om de verschillende delen van het lichaam te activeren. Adrenaline ‘prikkelt’ de cellen in de hartspieren, waardoor de membranen in die cellen opengaan. Er kunnen dan calciumionen naar binnen en het hart trekt samen.

Maar als er te veel adrenaline blijft stromen, gaat ook die toevoer van calcium door. Gevolg: de hartspieren ontspannen zich niet meer en je legt het spreekwoordelijke loodje.

Ook een grote vraag? Mail hem naar [email protected]!


Meer Nieuws