Kun je zonder hulpmiddelen zelfmoord plegen?

kijkmagazine

29 January 2012 13:00

Hongerstaking

KIJK-lezer Hugo de Kok benadrukt dat hij geen zelfmoordneigingen heeft. Toch vraagt hij zich af of je zonder messen, strop, een gebouw waar je af kunt springen of enig ander ‘iets’ een eind aan je leven zou kunnen maken.

Laten we eerst eens kijken naar de zelfmoordcijfers in Nederland. In 2010 maakten 1600 Nederlanders een eind aan hun leven. De populairste methoden waren achtereenvolgens: ophanging, een overdosis medicijnen/drugs/alcohol, voor de trein springen, van een hoogte storten, verdrinken, in de polsen snijden en het gebruik van een vuurwapen. Maar al die methoden vereisen een hulpmiddel en vallen dus af.

Ook je adem inhouden heeft, zoals De Kok zelf al beredeneert, weinig zin. Als je dit namelijk al zo lang volhoudt dat je flauwvalt, zorgt je autonome zenuwstelsel er doodleuk voor dat je weer begint te ademen. Dat is dus geen optie.

De enige manier waarbij je écht vrij bent van hulpmiddelen, lijkt verhongering. Als je heel lang niets eet, zal je lichaam zichzelf gaan ‘opeten’ en dat leidt uiteindelijk tot de dood. Niet drinken versnelt het proces aanzienlijk. Maar dit is zeker niet de meest aangename methode om jezelf van het leven te beroven. Hongersdood staat bekend als een lang en pijnlijk proces, waarvoor ontzettend veel wilskracht nodig is.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of 113.nl.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: iStock


Meer Nieuws