Kunnen hoofdluizen springen?

KIJK-redactie

27 november 2017 12:59

hoofdluizen

Wanneer een kind hoofdluizen heeft, duurt het niet lang voordat andere kinderen ze ook hebben. Kan een hoofdluis van hoofd naar hoofd springen?

Een hoofdluizenplaag op een basisschool zorgt voor flink wat krabbende kinderen. En als ze er eenmaal zijn, is het lastig om weer van die vervelende beestjes af te komen. Het lijkt soms wel of ze vrolijk heen en weer springen van hoofd naar hoofd. Althans, dat is wat veel mensen denken. Maar kunnen hoofdluizen echt springen?

Luis versus vlo

Een hoofdluis is een insect van slechts een paar millimeter groot. Om de afstand tussen twee hoofden te overbruggen, zou het diertje over vleugels of een stel stevige springpoten moeten beschikken. Maar hoofdluizen hebben geen vleugels en hun poten zijn totaal niet gebouwd om mee te springen.

De misvatting is waarschijnlijk ontstaan vanwege een ander diertje dat ook jeuk veroorzaakt: de vlo. In tegenstelling tot luizen zijn vlooien wél voorzien van stevige springpoten, die volgens een soort veermechanisme werken. Sommige vlooien springen met gemak een afstand van 40 centimeter.

Overlopen

Maar als hoofdluizen zich niet via een sprongetje verplaatsen, hoe kunnen ze zich dan toch zo snel verspreiden op school? Luizen zijn ontzettend goed in zich vastklampen aan iemands haar. En kinderen zijn op hun beurt erg goed in elkaar aanraken. Als het juiste moment daar is, maakt een hoofdluis zich los van het ene hoofd en kruipt hij het volgende op. Daarna gaat de voortplanting razendsnel en is de luizenplaag een feit.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 9/2017.

Tekst: Jasper Verhaar

Lees ook: Inheems insect van Antarctica heeft kleinste genoom

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!










Meer KIJK antwoordt