Kunnen mannen zwanger worden?

KIJK-redactie

11-06-2014 11:00:56

Kortgeleden werden in Zweden baarmoeders van levende donoren in vrouwen getransplanteerd. Deze medische doorbraak roept de vraag op of het ook voor een man ooit mogelijk zal zijn om zijn nakomelingen zelf te dragen. Kunnen mannen zwanger worden?

Arnold Schwarzenegger beviel in de film Junior van een gezond kind. Zonder placenta is het echter vrijwel onmogelijk voor een embryo om te volgroeien. De filmbaby, die als bevruchte eicel in de buikholte was geplaatst, moet dus een gigantisch netwerk van bloedvaten om zich heen hebben verzameld. Arnold had dan enorm veel mazzel, omdat bevallen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap levensgevaarlijk is.

Met een baarmoedertransplantatie is het in theorie wel mogelijk om een man te bezwangeren: je zet een baarmoeder in de buikholte, zorgt dat er genoeg bloed naartoe gaat, stopt er een bevruchte eicel in, wacht negen maanden en brengt het kind dan met een keizersnede ter wereld.

Thomas And Nancy Beatie With Their Daughter Susan Juliette In Bend, Oregon

De praktijk is echter een stuk ingewikkelder. Het weghalen van een baarmoeder uit een gezonde vrouw is een risicovolle operatie, dus ethisch gezien niet toegestaan in veel landen. Daarnaast moet de man negen maanden lang medicatie slikken om afstoting te voorkomen, en hormonen om de zwangerschap te laten slagen. Bovendien zou een baarmoeder plus baby de organen in de buikholte verdrukken, waardoor de aanstaande vader het wellicht niet eens overleeft.

Er zijn overigens wel diersoorten waarbij het mannetje de kinderen draagt, zoals zeepaardjes – al is dat geen echte zwangerschap. Bij mensen kunnen transgenders met intacte eierstokken en baarmoeder als ‘man’ zwanger worden. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2007 met de Amerikaan Thomas ‘The Pregnant Man’ Beatie (zie de foto rechts). Daarnaast zijn er gevallen bekend van mannen die een foetus met zich meedroegen: zij hadden in de baarmoeder per ongeluk hun tweelingbroertje of -zusje in zich opgenomen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Tekst: Christa Broekhuizen

Beeld (Thomas Beatie): Getty ImagesPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws