Kwallenpolonaise inspireert technologie

KIJK-redactie

03-09-2015 13:00:20

De harmonieuze voortstuwing van deze kolonie kwallen biedt mogelijk oplossing voor onderwatervoertuigen.

Volgens velen is het volksdans nummer één op de betere bruiloft: de polonaise. Maar wanneer de avond vordert en er van het coördinatievermogen van de feestgangers steeds minder overblijft, verandert de stoet als snel in een zooitje. De in kolonie levende kwalachtige Nanomia bijuga heeft daar nooit last van. Dit wezentje vormt ook een lange slinger, maar weet met zijn water aangedreven straalmotortjes harmonieus door het zeewater te manoeuvreren en inspireert daarmee de wetenschap.

Bioloog Kelly Sutherland van de University of Oregon, die de voortbeweging van dit dier nauwkeurig wist vast te leggen, staat versteld van het kunstje en zegt: “Wat we hier zien, is zeldzaam in de dierenwereld. De meeste organismen die zich op deze manier voortbewegen, doen dit met een enkele straalaandrijving. Dit dier gebruikt echter een hele serie en kan daardoor eenvoudig en zeer snel van richting veranderen”.

Simpel en praktisch

De kwallenpolonaise wordt gezien als een enkel organisme, maar is in werkelijkheid opgebouwd uit afzonderlijke, maar genetisch identieke onderdelen. Feitelijk allemaal kleine kwalletjes op een rij. Er is sprake van een nauwkeurige samenwerking. De voorste en jongste leden van de slinger zijn verantwoordelijk voor het geven van richting. Verder naar beneden zorgen de ouderen voor een krachtige voortstuwing.

De manier waarop dit dier zich via meerdere aandrijvingen voortbeweegt, maakt het volgens de wetenschappers extra interessant voor de mens. Zo zou het een natuurlijke oplossing kunnen bieden voor het ontwikkelen van onderwatervoertuigen die worden aangedreven door meerdere motoren tegelijk. “Een dergelijk ontwerp zou er relatief simpel uitzien en bovendien praktisch zijn. Als een motor het bijvoorbeeld zou opgeven, zou dit maar weinig effect hebben op de voortstuwing”, aldus Sutherland.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Nature Communications, University of Oregon via EurekAlert!

Beeld: Dicomp 2010Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes