Kwik maakt witte ibis homoseksueel

kijkmagazine

02 December 2010 10:00

Een mannelijke witte ibis blijkt vaker een koppeltje te vormen met een ander mannetje naarmate hij meer kwik binnenkrijgt.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van ecoloog Peter Frederick (Universiteit van Florida te Gainesville) en zijn promovendus Nilmini Jayasena. Dit tweetal verzamelden 160 kuikens van de ibissoort Eudocimus albus en verdeelden die over vier groepen van elk twintig mannetjes en twintig vrouwtjes. Toen de kuikens eenmaal negentig dagen oud waren, kregen drie van de groepen verschillende hoeveelheden kwik door hun voer gemengd, terwijl de vierde groep kwikloos eten kreeg.

Het resultaat van dit experiment: hoe meer kwik de mannelijke vogels aten, hoe groter de kans dat ze een koppeltje vormden met een ander mannetje – en zich dus niet voortplantten. Bovendien waren ze minder geneigd van partner te wisselen, iets wat ibissen normaal gesproken wel doen als ze er met hun huidige partner niet in slagen een zwik eieren te produceren.

Het bovenstaande wijst erop dat kwik in het milieu niet bepaald gunstig zal zijn voor populaties van de witte ibis. Wel moet er nog vervolgonderzoek worden gedaan naar hoe de soort in het wild reageert op de giftige stof.

Verder benadrukken de onderzoekers dat hun bevindingen niet automatisch doorgetrokken kunnen worden naar andere vogelsoorten, laat staan naar onze soort. “Men zal dit lezen en gelijk roepen dat mensen die kwik binnen krijgen daar homo van worden. Ik wil heel duidelijk stellen dat deze studie daar niets over zegt”, aldus Frederick op de nieuwssite van Nature.

Bronnen: Proceedings of the Royal Society B, Nature News

Beeld: J. Folmer/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Beeld: J. Folmer/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported


Meer Nieuws