Laatste foto van Rosetta opgedoken

Laurien Onderwater

29-09-2017 11:02:46

Rosetta

Dat is nog eens een verrassing: de European Space Agency (ESA) vond onlangs per toeval de laatste foto die ruimtesonde Rosetta maakte voor de crash.

Het is morgen precies een jaar geleden dat Rosetta na 12 jaar in de ruimte te zijn geweest zachtjes crashte op komeet 67P/C-G – wat het einde van de veelbesproken ESA-missie betekende. Nog vlak voordat de ruimtesonde te pletter sloeg, had hij een complete foto naar het team op aarde gestuurd. Maar nu blijkt dat dit niet de allerlaatste foto was.

Pakketje bezorgd

Rosetta stuurde foto’s niet rechtstreeks naar de aarde, maar in de vorm van zogenoemde telemetrische pakketjes. De laatste foto was opgedeeld in zes pakketjes, maar slechts drie daarvan bereikten de aarde. Hierdoor had de software de incomplete data niet herkend als afbeelding, waardoor technici de beelden niet te zien hebben gekregen.

Tot een jaar later, toen onderzoekers in Göttingen de drie pakketjes op de server vonden en daarvan een foto wisten te construeren. Het resultaat zie je hier. Doordat er drie telemetrische pakketjes met daarop gegevens verloren zijn gegaan, is de foto niet erg scherp.

De laatste foto van Rosetta. Het gebied op de foto is in werkelijkheid ongeveer 1 meter groot. © ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Ondanks de onscherpte was de foto voor de onderzoekers wel een verrassing! Wie weet wat ze nog meer zullen aantreffen?

Bekijk hier Rosetta’s finale:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: ESA, Universe Today

Beeld: ESA (artist impression)

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis