Laatste man op de maan overleden

Naomi Vreeburg

17-01-2017 07:38:12

cernan

NASA heeft laten weten dat gepensioneerd astronaut Gene Cernan op 82-jarige leeftijd is overleden.

Droom jij ervan om een wandeling te maken op de maan? Astronaut Eugene “Gene” Cernan maakte deze droom werkelijkheid. In de jaren zeventig zette hij als laatste in de geschiedenis een stap op het hemellichaam. Maar helaas is het leven van deze ruimteheld gisterenavond tot een einde gekomen, zo meldde NASA.

Apollo 17

Cernans carrière bij NASA begon in 1963. Daarvoor had hij ook geen saai baantje. Hij was namelijk straaljagerpiloot bij de Amerikaanse marine. In 1966 maakte Cernan zijn eerste trip naar de ruimte tijdens de driedaagse Gemini IX-missie. En in 1969 werd hij de modulepiloot voor de Apollo 10-missie.

December 1972 mocht hij dan eindelijk als commandeur mee op de Apollo 17-missie en zette hij een voet op de maan. Samen met Harrison Schmitt verbleef hij drie dagen op het hemellichaam. Bovendien toerde hij met een ruimtekarretje naar de maanvallei het Taurus-Littrow gebergte.

Legendarische woorden

Gisteren is Cernan op 82-jarige leeftijd rustig ingeslapen, omringd door zijn familie. De astronaut laat de legendarische woorden, die hij als laatste uitsprak op de maan, achter: “We leave as we came and, God willing, as we shall return with peace and hope for all mankind”.

Bron: NASAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis