‘Laatste rustplaats Endeavour gevonden’

Naomi Vreeburg

03-05-2016 14:20:38

James Cooks geliefde onderzoeksschip Endeavour is na al die jaren eindelijk weer ontdekt, zo claimen maritieme archeologen.

Het verloren schip HMS Endeavour waarmee de beroemde Britse ontdekkingsreiziger James Cook van 1769 tot 1771 naar Nieuw-Zeeland en Australië voer, is nu hoogstwaarschijnlijk gevonden. Maritieme archeologen zeggen er 80 tot 100 procent zeker van te zijn dat het schip zich op de bodem van de Amerikaanse haven van Newport bevindt.

Lord Sandwich

Het 32-meter lange vaartuig deed na de reis naar het onbekende Zuid-land dienst als marineschip en kreeg de naam Lord Sandwich. (Ja, wij vinden dit ook een verschrikkelijke naam voor een schip.) In 1778, tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, werd het schip ingezet om Britse militairen te vervoeren. Tijdens een blokkade bij Rhode Island sneuvelde Lord Sandwich en zonk naar de bodem.

endeavour

Deze informatie hebben de maritieme archeologen weten te achterhalen uit Londense documenten. Hierin stond welke schepen waren gezonken en waar. Het team hoopt nu de financiering rond te krijgen om delen van het schip ook daadwerkelijk boven water te krijgen.

Groot Barrièrerif

Overigens was de Endeavour al bijna gesneuveld tijdens de reis van Cook. In 1770 kwam ze namelijk vast te zitten in het Groot Barrièrerif. Cook en zijn crew moesten toen zo’n 40 ton aan uitrusting over boord gooien, inclusief geweren. Deze spullen zijn al eerder opgevist. Nu het schip zelf nog dus.

Bron: Live sciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar