Lachen leidt tot het delen van meer persoonlijke info

MtB

17-03-2015 16:00:55

Zonder ooit met iemand te hebben gepraat, deel je door samen te lachen onbewust meer persoonlijke informatie.

Als je het lastig vindt om met iemand te praten die je net kent, is het kijken van een film ideaal voor een eerste date. En als je er dan ook nog voor zorgt dat het een grappige film is, vergroot dit de kans dat je date daarna meer persoonlijke dingen zal vertellen. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van Alan Gray van University College London.

Filmpje kijken

In Gray’s onderzoek kregen proefpersonen in groepjes van vier een van drie filmpjes onder ogen. Dit kon een sketch van een cabaratier zijn, een golfinstructievideo of een fragment uit een aflevering van de BBC-serie Planet Earth. Na het kijken moesten de proefpersonen een briefje aan elkaar schrijven met daarin informatie over zichzelf. Daarnaast vulden ze een vragenlijst in om aan te geven hoe verbonden ze zich voelden met de andere proefpersonen.

De mensen die samen hadden gelachen om de cabaretier, deelden veel meer persoonlijke informatie in hun brieven. Opvallend was dat de proefpersonen in deze groep zich niet meer met elkaar verbonden voelden dan de andere twee groepen. En dat zou je wel verwachten als mensen meer informatie over zichzelf delen.

Gelukshormoon

De onderzoekers denken dat de proefpersonen door te lachen meer van het gelukshormoon endorfine aanmaken. Dit hormoon speelt onder andere een rol bij het aangaan van sociale verbintenissen. Het precieze mechanisme hebben ze nog niet ontdekt. Gelukkig hoef je dat ook niet te kennen om het onderzoek in je voordeel te gebruiken.

Bronnen: Human Nature, Phys.org

Beeld: Ciaran McGuiggan/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis