Lamp werkt op zwaartekracht

Naomi Vreeburg

29-05-2015 16:00:20

Voor GravityLight heb je geen batterijen, elektriciteit of zonlicht nodig, maar zwaartekracht.

Je zou soms bijna vergeten hoe makkelijk het is om een lichtje thuis aan te doen als het donker wordt. Stekker in het stopcontact, een druk op de knop et voilà. Maar ongeveer een miljard mensen wereldwijd kennen deze luxe van elektriciteit niet. Een team van Britse technici heeft voor hen een oplossing bedacht: GravityLight, een lamp die op zwaartekracht werkt.

Het ontwerp is simpel: je bevestigt een soort katrol aan het plafond – of aan een boomtak – en hier hang je een zak met 12 kilogram aan stenen, zand, lappen stof of noem maar op, aan. De zak gaat langzaam naar beneden wat een kettingwiel en set tandwielen aandrijft. Door deze beweging gaat er een LED-licht aan. De zak is binnen 20 à 30 minuutjes beneden, dus je moet hem wel meerdere keren per dag ophijsen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De technici willen hun uitvinding voor ongeveer 10 dollar per stuk gaan verkopen. Dit is goedkoper dan de gevaarlijke petroleumlampen die sommige families in ontwikkelingslanden nu gebruiken. Maar dan moeten de ontwerpers wel eerst hun beoogde doel van 199.000 dollar (zo’n 180.000 euro) op Indiegogo binnenhalen. Na 11 dagen hebben zij al ruim 118.000 dollar binnen; met nog een maand te gaan moet het lukken!

In KIJK 7/2015 lees je hoe een wereld zonder elektriciteit eruit zou hebben gezien.

Bronnen: IndiegogoScience Alert, GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws