Landingsplek gekozen voor kometenmissie

kijkmagazine

15 September 2014 16:00

Philae - site J - header

Dit weekend hebben onderzoekers bepaald waar de lander van de Rosetta-sonde op de komeet 67P zal worden neergezet.

Nu het ruimtescheepje Rosetta zich op zo’n 30 kilometer afstand bevindt van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko (67P voor intimi), is het tijd om een belangrijke knoop door te hakken: waar wordt de lander Philae straks op het oppervlak van de onregelmatige ruimterots neergezet? Eerder werd er een shortlist van vijf mogelijkheden opgesteld. Dit weekend is daaruit de beste kandidaat gekozen: Site J.

Komeet 67P ziet eruit als een misvormde pinda, met een groot en een klein gedeelte; Site J bevindt zich op het kleine gedeelte. Wat de plek onder andere mee heeft, is dat de hellingen er niet al te steil zijn; dit verkleint de kans dat Philae straks omkukelt na zijn landing. Ook ontvangt de gekozen plek genoeg daglicht om de batterijen op te laden als de meegebrachte energie op is. Overigens is Site J niet perfect; er was geen enkele locatie die aan alle voorwaarden voldeed. Maar de keuze was wel unaniem, zo meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De landing van Philae vindt als alles goed gaat plaats op 11 november en neemt dan zo’n zeven uur in beslag. Als de lander zichzelf eenmaal met harpoenen en schroeven aan het oppervlak van 67P heeft bevestigd, maakt hij een 360-graden-opname, zodat het team achter de missie kan zien waar hij precies is beland. Daarna kan Philae dan, als eerste menselijke ruimtescheepje ooit, de komeet aan een nauwgezet onderzoek gaan onderwerpen terwijl die steeds dichter bij de zon komt.

Bron: ESA

Beeld: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA


Meer Nieuws