Laser markeert glas zonder beschadigingen

KIJK-redactie

26 November 2010 10:00

Een nieuwe lasertechnologie markeert glazen voorwerpen zonder daarbij het oppervlak te beschadigen.

Soms is het nodig om op glazen voorwerpen een identificatienummer te zetten, bijvoorbeeld bij geneesmiddelen of luxegoederen. Maar dit mag natuurlijk niet opvallen en het voorwerp mag niet worden beschadigd. Een nieuwe lasertechnologie, in België ontwikkeld voor de ruimtevaart, maakt dit nu mogelijk.

De techniek graveert de serienummers ín het glas in plaats van erop. De werking is vergelijkbaar met de lasers die worden gebruikt voor oogchirurgie, waarbij de energie door het oppervlak straalt en eronder insnijdingen maakt. Bij glas stuurt de laser pulsen energie door het oppervlak, die op een focuspunt eronder ‘landen’.

Een belangrijke toepassing is de geneeskunde. In het verleden werden alleen grote partijen medicijnen gemerkt, maar door nieuwe regelgeving moeten fabrikanten de middelen tot de laatste druppel kunnen volgen. De laser maakt het mogelijk om injectiespuiten te markeren zonder dat daarbij de inhoud beschadigd raakt.

Hoewel de belangrijkste toepassing voorlopig in de medische industrie ligt, zijn ook producenten van luxegoederen geïnteresseerd. Voor hen is het vooral belangrijk om namaakproducten tegen te gaan. Door een individuele markering kunnen ze de goederen in het hele distributieproces volgen en de zwarte markt tegenwerken.

Bronnen: ESA

Beeld: Trackinside


Meer Nieuws