Lasergun schakelt doelwit uit met bliksem

KIJK-redactie

29-06-2012 16:00:29

Het Amerikaans leger test een nieuw wapen: een geweer dat met bliksemstralen vijandige doelen uitschakelt.

Het kon al in films en in computerspelletjes: bliksems gebruiken als wapen. Maar als het aan het Amerikaanse leger ligt, maken wapens met bliksemstralen binnenkort ook écht deel uit van het arsenaal. Op het ogenblik testen ze het Laser-Induced Plasma Channel-wapen (LIPC), een kanon dat doelwitten beschiet met bliksemschichten.

George Fischer en collega’s bouwden dit kanon, dat met een handig trucje bliksems de juiste kant op leidt. Door eerst een korte, krachtige laserpuls richting het doel te schieten, worden elektronen van moleculen in de lucht losgerukt. Deze elektronen vormen een geleidende plasmabrug naar het doel. Het wapen schiet dan elektriciteitspuls langs die plasmabrug en klaar: een gerichte bliksemschicht!

Nog niet leger-klaar

Het LIPC-wapen werkt op doelwitten die elektriciteit beter geleiden dan lucht, zoals voertuigen, mensen en zelfs bermbommen. Toch kwamen er een paar technische uitdagingen op bij de productie. Een daarvan was het synchroniseren van de laser en de spanningsbron. Daarnaast moesten Fischer en zijn team ervoor zorgen dat de elektriciteitspuls niet richting het kanon ging.

Er moeten nog steeds een aantal dingen worden getweakt voordat het bliksemkanon leger-klaar is. Maar voor de onderzoekers is dat helemaal geen probleem. Fischer: “We kregen geen genoeg van het beschieten van gesimuleerde doelwitten met bliksemschichten.”

Bronnen: U.S. Army via DVICE

Beeld: Airarcs/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws