Lasersysteem spoort snipers op

André Kesseler

18-05-2013 13:00:57

Ondanks allerlei hightech-apparatuur waarmee de vijand in de gaten kan worden gehouden, blijven sluipschutters lastig op te sporen en dus levensgevaarlijk. Een nieuwe vinding kan helpen.

Het bedrijf Torrey Pines Logic uit San Diego ontwikkelde het Beam 100 Optical Detection System. Dit zoekt met razendsnelle laserpulsen de omgeving af en kan zo tot op een kilometer afstand allerlei optische lenzen opsporen, zoals die van een verrekijker, een camera (altijd fijn om te weten of er pers in de buurt is) of de richtkijker van een sniper-geweer.

Beam2

Het lasersysteem kan continu 360 graden om zich heen kijken en ziet het verschil tussen optische lenzen en gewoon glas. Alle teruggekaatste laserpulsen worden geanalyseerd en gefilterd om te voorkomen dat de manschappen in de stress schieten als iemand ergens een frisdrankflesje heeft laten slingeren. Vervolgens bepaalt het systeem waar het gedetecteerde doel zich precies bevindt en geeft het de positie op een scherm weer.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het Beam 100 Optical Detection System klinkt op zich als een handig apparaat. Alleen zou het bereik misschien nog wat moeten worden vergroot. Een beetje sniper is namelijk in staat om op 1200 meter een doel uit te schakelen…

Bronnen: Torrey Pines LogicPopular Science

Beeld: Torrey Pines LogicPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar