Rugpijn? Probeer dit standje!

KIJK-redactie

11-09-2014 16:00:20

Onderzoekers hebben in kaart gebracht hoe je ruggengraat beweegt tijdens seks. Op basis hiervan concludeerde ze welke standjes goed zijn voor mannen met rugpijn en welke ze beter kunnen vermijden.

Volgens Canadese statistieken krijgt 80 procent van de mensen op enig moment in zijn leven te maken met ernstige rugpijn. Tot 84 procent van de mannen en 73 procent van de vrouwen met dergelijke klachten zegt daardoor minder geslachtsgemeenschap te hebben. Jarenlang werd door artsen aangeraden om dan lepeltje-lepeltje-seks te hebben. Maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat het ideale standje afhankelijk is van het soort rugpijn.

Seks in het lab

Onderzoekers benaderden stellen met een bijzondere vraag: wil je seks hebben in het lab terwijl je wordt gefilmd door infraroodcamera’s en motion-capture apparatuur? Tien koppels waren bereid om in naam van de wetenschap vijf standjes uit te proberen. Zo konden de wetenschappers achterhalen hoe de ruggengraten van de koppels bewogen terwijl zij verschillende standjes aannamen. De bevindingen zijn gebruikt om aanbevelingen op te stellen die het beste standje bij een bepaalde soort rugpijn geven.

Een aantal aanbevelingen geldt voor iedereen met rugpijn. De partner die de beweging controleert, wordt aangeraden meer zijn heupen en knieën te gebruiken en minder te bewegen vanuit de rug. De ander wordt aangeraden om voor een zo natuurlijk mogelijke positie van de ruggengraat te zorgen.

De beste standjes bij rugpijn

Ook zijn er een aantal adviezen die afhankelijk zijn van het soort rugpijn. Mannen die flexie-intolerant zijn (dat zijn mannen die erge rugpijn krijgen als ze hun tenen proberen aan te raken of die klachten krijgen als ze lange tijd zitten) kunnen beter niet lepeltje-lepeltje-seks hebben maar op z’n hondjes (de vrouw zit op handen en knieën terwijl de man op zijn knieën achter haar zit). Ze kunnen daarbij beter een scharnierende beweging met hun heup maken dan een duwende beweging vanuit hun rug. Voor een vrouw die last krijgt van haar rug wanneer ze die buigt, is de doggy-style-positie ook goed. Ze moet dan wel haar lichaam ondersteunen met haar handen en niet met haar ellebogen.

Voor een man die juist last krijgt van zijn rug door die te strekken, raden de wetenschappers aan om te vrijen in de lepeltjeshouding of de missionarishouding (de man ligt bovenop de vrouw). Vrouwen die pijn krijgen door het strekken van hun rug wordt ook de missionarishouding aangeraden.

Bronnen: Spine, University of Waterloo via EurekAlert!

Beeld: Jean-Christophe DestailleurPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws