Leef je langer door Griekse koffie?

KIJK-redactie

22-03-2013 09:00:40

Koffie

Koffieliefhebbers kunnen eens een kop gekookte koffie uit het Griekse eiland Ikaria proberen. Je leeft er volgens onderzoek mogelijk langer door.

Op het Griekse eiland Ikaria is 1 procent van de bevolking ouder dan 90 jaar, terwijl slechts 0,1 procent van alle Europeanen die leeftijd haalt. Reden genoeg voor wetenschappers van de Universiteit van Athene om de eilandbewoners eens flink onder de loep te nemen.

De onderzoekers selecteerden daarvoor 142 eilandbewoners van 65 jaar of ouder: 71 mannen en evenveel vrouwen. Deze deelnemers werden medisch onderzocht en vulden daarnaast vragenlijsten in over hun gezondheid, hun leefstijl en hun koffieconsumptie. Daaruit bleek dat 87 procent van de deelnemers dagelijks een bakkie Griekse gekookte koffie consumeerde. En dat niet alleen: de binnenwanden van de bloedvaten van deze groep waren ook nog eens in een veel staat dan de bloedvaten van eilandbewoners die andere types koffie dronken.

Griekse gekookte koffie zit volgens de onderzoekers vol polyfenolen en anti-oxidanten, terwijl de drank een gemiddelde hoeveelheid cafeine bevat. Daardoor “heeft het drinken van Griekse gekookte koffie meer voordelen dan het drinken van andere koffiesoorten” aldus de onderzoekers. Vervolgstudies moeten gaan uitwijzen hoe dat precies in zijn werk gaat.

Bronnen: Vascular Medicine, SAGE Publications via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws