Lees mee over de schouder van Darwin

kijkmagazine

27 June 2011 16:00

bibliotheek Darwin

Darwinfans opgelet: een deel van de boeken uit zijn persoonlijke bibliotheek staat nu, compleet met kanttekeningen, online.

De meeste mensen zullen al weten dat de evolutietheorie van Darwin niet een plotseling eurekamomentje was. Hij observeerde zich een breuk en las veel boeken tot hij tot de bekende en controversiële theorie kwam. Een deel van de boeken, die allemaal deel uitmaakten van de persoonlijke bibliotheek van Darwin, zijn nu online in te zien.

En dat is niet alleen interessant omdat het oude en invloedrijke boeken zijn, maar ook omdat alle kanttekeningen die Darwin op de ondertussen oude en vergeelde bladzijden maakte (hij onderstreepte en krabbelde er vrolijk op los) ook zijn meegenomen. Daardoor kun je de boeken als het ware lezen door de ogen van Darwin.

De boeken zijn te vinden op de website van Biodiversity Heritage Library, een initiatief om natuurhistorische informatie voor een groot publiek beschikbaar te maken. Inmiddels staan er 543 exemplaren online. De pagina’s worden allemaal afzonderlijk afgebeeld, met daarnaast een ontcijfering van de soms moeilijk leesbare krabbels.

Bron: ScienceNOW
Beeld: Cambridge University Library


Meer Nieuws