Leger VS wil zichtbare tattoos uitbannen

André Kesseler

26-09-2013 16:00:21

Vroeger werden tatoeages vooral gedragen door zeelui en marinemensen. Des te vreemder is het dat het Amerikaanse leger nu alle zichtbare ‘plakplaatjes’ wil verbieden.

Tot nu toe mochten Amerikaanse soldaten geen tatoeages in het gezicht hebben en was het verboden om aanstootgevende ‘tats’ te dragen. Dus geen hakenkruizen, blote dames, of racistische teksten. Maar het Pentagon wil nu ook alle tatoeages op de nek, onder de ellebogen en onder de knieën verbieden. Alles wat dus zichtbaar zou kunnen zijn als iemand in korte broek en t-shirt rondloopt.

Er wordt waarschijnlijk een uitzondering  gemaakt voor mensen die al in dienst zijn, maar alle nieuwe rekruten zullen zich aan de regels moeten houden. Dus wie toch toe wil treden tot het machtigste leger ter wereld, zal zijn tatoeages op eigen kosten moeten laten verwijderen. Hieronder een filmpje met een kritisch geluid.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het doel van de maatregel is om de kwaliteit, de uitstraling van, en de discipline binnen het leger te vergroten. Zoals één Amerikaanse generaal het verwoordde: “De belangrijkste en duurste investering die we doen, is in ons personeel. En daar kunnen we invloed op uitoefenen door de juiste mensen aan te nemen.”

Bezuinigingen

Maar heeft het leger dan zoveel personeel over dat de eisen zo kan aanscherpen? Nogal. Tijdens de eerste Golfoorlog werden de eisen voor nieuwe rekruten verlaagd om maar zoveel mogelijk mensen binnen te kunnen halen. Rekruten met een strafblad, een drugsverleden, zonder diploma en andere ‘tekortkomingen’ werden veel gemakkelijker toegelaten.

Door enorme nieuwe bezuinigingen die het Amerikaanse leger ook de komende jaren moet doorvoeren, zijn er beduidend minder mensen nodig. Op dit moment moet het met 80.000 militairen inkrimpen; van 570.000 naar 490.000 in 2017. Verwacht wordt dat het daar niet bij zal blijven. Er gaan al geruchten dat de bodem wel eens bij 380.000 zou kunnen liggen – en dan kun je dus behoorlijk selectief zijn.

Bron: Breaking DefensePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis