Lego-versie van Oud-Griekse computer gebouwd

KIJK-redactie

14 December 2010 10:00

In KIJK 13/2010 schreven we over het Antikythera-mechanisme. Apple-programmeur Andrew Carol maakte er een Lego-versie van.

Carol was de maker van de Lego-versie van Babbage’s Difference Engine. Na deze creatie, die in ons artikel 5 bizarre computers werd genoemd, kreeg hij het verzoek om een tweede Lego-reproductie te bouwen. Hij voldeed daaraan en maakte als kerstcadeautje een werkende Lego-versie van het Oud-Griekse Antikythera-mechanisme.

In de Lego-reproductie zitten 1500 onderdelen; het kostte Carol dertig dagen om hem te ontwerpen en te bouwen. Door met de Lego-tandwieltjes versnellingsbakken te maken en deze aan elkaar te koppelen, creëerde hij dezelfde wiskundige verhoudingen als in het origineel. In het onderstaande filmpje is de werking te zien.

Het mechanisme is de oudste bekende computer en diende als een astronomische kalender. Na de vermeende bouw, ongeveer honderd jaar voor onze jaartelling, was het apparaat bijna tweeduizend jaar kwijt, totdat het in 1901 werd ontdekt op de zeebodem bij het eiland Antikythera.

Bronnen: Wired


Meer Nieuws