Lezers lossen mysterie van Nergenshuizen op

André Kesseler

2012-08-31 09:00:37

In KIJK 10/2012 lieten we een woongemeenschap in Soedan zien. KIJK-lezers hielpen het raadsel op te lossen.

In de Spot van KIJK 10/2012 (pagina 82-83) kon je kennismaken met het plaatsje Nergenshuizen. Leuk plaatje verder, niks mis mee, maar er was geen informatie te vinden over die vreemde woongemeenschap in het noorden van Soedan. En dus schreven we: “Iemand enig idee? Wie het weet, mag het zeggen.”

Gelukkig zijn er in zo’n geval KIJK-lezers die daar dan een fijne uitdaging in zien. Menno Noordhoek uit Houten mailde bijvoorbeeld: “Altijd leuk als KIJK aangeeft iets ‘nog niet’ te weten; dat kan haast niet, dan moet ik het zelf even proberen.” Menno vond een artikel in Nyame Akuma, een uitgave van de Society of Africanist Archaeologists.

Daarin staat te lezen dat het plan werd opgevat om in het gebied een dam in de Nijl te bouwen (de Merowe Dam). De mensen die daardoor moesten verhuizen, zouden in drie nieuwe dorpen worden ondergebracht. Daar zou dan ook een netwerk van kanalen en nieuwe landbouwgebieden worden aangelegd. Dus dat kan kloppen met de Google Earth-beelden hieronder (klik voor een grotere versie).

Wordt het mysterie van Nergenshuizen veroorzaakt door een foutje in Google Earth?

Michaël de Vos verwijst naar deze link waar de nabijgelegen plaatsen El Debbah en Al Dabbah worden genoemd. Maar de meest logische verklaring zou weleens van Ivo Keijzer kunnen komen. Hij mailt: “Dit zou best het plaatsje Goshabi kunnen zijn. Het lijkt mij dat Google Earth de plaatsnamen verkeerd heeft geplaatst.” Hij stuurde dit plaatje mee. Dat is klein en wat vaag, maar wij zijn er redelijk van overtuigd dat Ivo ermee het raadsel heeft opgelost.

Beeld: GeoEye/GooglePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde