Large Hadron Collider krijgt een ‘harttransplantatie’

Laurien Onderwater

03-03-2017 11:00:37

LHC upgrade CMS

De grootste deeltjesversneller ter wereld – de LHC – heeft zijn eerste grote upgrade gehad.

Sinds de deeltjesversneller LHC up and running is, heeft hij nog geen grote upgrades gehad. Tot nu. Want een van de belangrijkste onderdelen van het Compacte Muon Solenoïde (CMS) experiment – een van de vier hoofdexperimenten van de LHC – was hard aan vervanging toe.

Meer pixels

Het CMS-experiment kreeg een nieuwe ‘pixel detector’ die in feite als een camera werkt. De pixel detector – ook wel het ‘hart’ van de CMS pixel tracker genoemd – legt namelijk beelden van de banen van subatomaire deeltjes vast. Daarom vergelijken technici de upgrade ook wel als het vervangen van een 66 megapixel camera door een 124 megapixel camera.

Vijf jaar lang is er aan de nieuwe pixel detector gewerkt. Het nieuwe systeem zal krachtiger zijn in het ontrafelen en reconstrueren van de banen van deeltjes – nadat ze tegen elkaar zijn gebotst – en de jacht op tekenen van nieuwe fysische verschijnselen stimuleren.

LHC upgrade CMS

Technici halen de structuur van de CMS uit elkaar om toegang tot het ‘hart’ te krijgen. © CERN

Zweten geblazen

Afgelopen dinsdag was de ene helft van de pixel detector geïnstalleerd, donderdag liet een kraan de andere helft honderd meter diep zakken. De technici moeten flink hebben gezweet, want het was een uiterst precies werkje.

Een paar maanden terug schreven we nog dat de harde schijven van de LHC overvol dreigen te raken. Niet zo gek ook, aangezien grote experimenten als CMS jaarlijks meer dan 10 miljoen gigabyte aan data genereren.

Bronnen: BBC News, CERN

Beeld: CERNPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws