Chinees vliegdekschip Liaoning maakt eerste zeereis

KIJK-redactie

30-12-2016 09:00:29

Liaoning

China’s enige en eerste vliegdekschip Liaoning maakte onlangs zijn eerste grote reis. Deze was vanwege de gekozen route meteen politiek beladen. 

China heeft sinds 2012 de beschikking over een vliegdekschip: Liaoning genaamd. Het schip voer tot nog toe zelden verder dan de kustwateren van de Gele Zee. Maar aan die traditie is op politiek beladen wijze een einde gekomen.

Vergezeld door zeven andere oorlogsschepen verliet Liaoning onlangs haar thuishaven in Qingdao, in het noorden van China. Het eskader, volgens kenners het machtigste Chinese marine-konvooi in 600 jaar, voer de open zee op, te beginnen met de Oost-Chinese Zee.

Japanse eilandengroep

Hier doorkruiste het vervolgens de Japanse Riukiu-eilandengroep via de Miyako Strait. Een gevoelige koers want op het belangrijkste eiland van de groep, Okinawa, zijn verschillende Amerikaanse en Japanse militaire bases gevestigd. Het eskader voer verder naar de Zuid-Chinese Zee en kwam daarbij dicht langs Taiwan en de Filipijnen. Uiteindelijk meerde het aan in de Chinese marinehaven Sanya op het eiland Hainan. Tijdens de tocht werden dertien J-15 gevechtsvliegtuigen gespot op het dek van de Liaoning.

Liaoning

Het vliegdekschip Liaoning werd onderweg gezien door de Japanse strijdkrachten, die deze foto maakten.

China laat macht zien

De tocht was een duidelijk teken naar Amerika, Japan, Taiwan en andere landen dat China op militair gebied meetelt en dat er niet met het land kan worden gesold. In december 2016 deed de Liaoning ook al mee aan een oefening waarbij voor het eerst met scherpe munitie werd geschoten en diverse J-15 toestellen landden en opstegen. In het onderstaande filmpje is op bijzondere beelden te zien hoe deze oefening verliep.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Van Russisch-Oekraïense makelij

De Liaoning is van oorsprong een Russisch vliegdekschip van de Admiraal Kuznetsov-klasse. Ze werd in Oekraïne gebouwd, maar was nooit afgebouwd na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. In 1998 werd het schip op gecompliceerde wijze overgenomen door de Chinese marine. Het kwam in 2002 aan op een werf in Noord-China en is daar verder opgebouwd.

Het schip werd op 25 september 2012 in dienst gesteld en in november 2016 gevechtsklaar verklaard. De Liaoning werd de afgelopen jaren gebruikt als trainingsschip voor marinevliegers, maar die rol lijkt nu dus te zijn veranderd.

Het is overigens niet het enige marineschip van betekenis voor de Chinezen. Momenteel wordt hard gewerkt aan het ‘Type 055’, een nieuw ontworpen mega-torpedobootjager die groter wordt dan de slagkruisers uit de Tweede Wereldoorlog.

Bron: Popular MechanicsPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes