Lichaamsverwisseling mogelijk met Oculus Rift

KIJK-redactie

04-03-2014 09:00:11

Lichaamsverwisseling

Altijd al een keer willen weten hoe het is om een ander lichaam te hebben? Dit is vanaf nu mogelijk dankzij de Oculus Rift.

De Oculus Rift, een virtual-realitybril, kan een totaal nieuwe wereld creëren. Handig om bijvoorbeeld militairen en medici te trainen. BeAnotherLab, een onderzoeksgroep uit Barcelona, heeft echter een geheel andere toepassing bedacht voor dit apparaat: lichaamsverwisseling.

Het gaat als volgt. Twee personen dragen beiden een Oculus Rift. Deze zijn aan elkaar gekoppeld, zodat de een ziet wat de ander ziet en vice versa. Vervolgens voeren ze exact dezelfde bewegingen uit, waardoor ze het gevoel krijgen dat ze echt in een ander lichaam zitten en dat besturen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens een van de onderzoekers is het effect verbluffend. “Diep van binnen weet je dat het niet je eigen lichaam is, maar het voelt wel zo.” En dat biedt allerlei mogelijkheden. Zo heeft deze lichaamsverwisseling veel potentieel voor genderstudies, waarbij er wordt gekeken naar de verschillen tussen man en vrouw. Ook kan het ‘lichaamsverwisselen’ worden ingezet voor artistieke doeleinden of zelfs als een revalidatietool voor patiënten met een hersenbeschadiging.

Bronnen: BeAnotherLabWired

Beeld: BeAnotherLab

Tekst: Tom GerritsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar