Je linkerhand weet wat je rechterhand doet

Marysa van den Berg

14-12-2016 11:00:04

linkerhand

Train je je rechterhand terwijl je naar je bewegende virtuele linkerhand kijkt, dan train je je linkerhand ook. Handig als nieuwe vorm van fysiotherapie.

Een spreekwoord luidt: laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet. Hiermee wordt bedoeld: laat het anderen niet weten als je iemand geld geeft. Maar letterlijk gezien weet je linkerhand wel degelijk wat je rechterhand doet. Een nieuwe studie van de Tel-Aviv Universiteit toont namelijk aan dat je rechterhand trainen terwijl je naar je meebewegende virtuele linkerhand kijkt, ook die hand beter maakt.

Preciezer en sneller

De onderzoekers deden bij 53 deelnemers een VR-headset op en vroegen ze een serie vingeroefeningen met hun rechterhand te doen. Terwijl de proefpersonen dat deden, zagen ze door de headset niet hun rechterhand, maar hun linkerhand de oefeningen doen. Na afloop bleek die linkerhand een stuk preciezer en sneller te zijn geworden dan voor het experiment.

Bij een tweede experiment moesten de deelnemers hun handen in speciale handschoenen steken. Terwijl de proefpersonen opnieuw de vingeroefeningen met rechts deden, bewoog de gemotoriseerde linkerhandschoen de vingers van de linkerhand op precies dezelfde wijze. Tegelijkertijd zagen ze opnieuw de virtuele linkerhand bewegen. Deze passieve linkerhandbeweging leidde tot een nog grotere prestatie van de linkerhand na afloop.

Halfzijdige verlamming

Tenslotte scanden de onderzoekers van 18 proefpersonen de hersenen tijdens de twee experimenten. De superior pariëtale kwab, betrokken bij het leren van bewegingen, bleek actief te zijn. Hoe actiever dit hersengebiedje, hoe beter de linkerhand na afloop presteerde.

Volgens de onderzoekers laat hun studie zien dat trainen door observatie een sterk mechanisme kan zijn. Door het brein op deze manier voor de gek te houden, kan er zelfs een nieuwe manier van fysiotherapie worden ontwikkeld. Mensen met bijvoorbeeld een halfzijdige verlamming kunnen zo met hun goed werkende hand hun andere zwakkere hand trainen.

Spiegeltherapie

Volgens Peter Beek, specialist op het gebied van motorisch leren aan de VU, betreft het hier een gedegen studie. “Er bestaat al spiegeltherapie, waarbij revaliderende patiënten hun aangedane ledemaat kunnen ‘trainen’ door naar het spiegelbeeld van hun goede ledemaat te kijken. Dit onderzoek borduurt daarop voort en neemt een creatieve invalshoek door VR te gebruiken. Het is nog even afwachten of de resultaten in grotere klinische testen kunnen worden bevestigd. Want de ervaring leert dat de klinische waarde van nieuwe behandelingen vaak kleiner is dan verwacht.”

Bronnen: Cell Press, Cell Press News via EurekAlert!

Beeld: Ossmy and Mukamel/Cell Reports 2017Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar