Lockheeds laser gaat drones neerhalen

KIJK-redactie

21-03-2017 08:58:57

laserkanon

Een krachtig laserkanon dat drones en ander terroristisch gespuis kan neerhalen: het zou een uitkomst zijn. Lockheed Martin heeft zo’n laser ontwikkeld.

Onlangs schreven we dat een 2 miljoen euro kostende Patriot-raket een consumenten-drone van ongeveer 300 euro uit de lucht had geschoten. Een duur geintje, dat in de toekomst heel anders kan: met een nieuw laserkanon van Lockheed Martin.

Ook al wil het toeval dat Lockheed ook de fabrikant van de peperdure Patriot-raket is en garen spint bij de inzet van Patriots tegen drones; toch hebben laserkanonnen de toekomst. Het bedrijf heeft samen met het Amerikaanse leger een 60 kilowatt sterk laserkanon ontwikkeld dat op een truck of pantservoertuig kan worden gebouwd. Het nieuwe, krachtige laserkanon zal niet goedkoop in aanschaf zijn, maar wel in gebruik.

Militair bruikbaar

“We staan nu echt aan het begin van het tijdperk van laserwapengebruik”, vertelt Robert Afzal, laser en sensoronderzoeker bij Lockheed Martin. “We laten zien dat een krachtige, gerichte energielaser nu licht en compact genoeg is om op tactische voertuigen te installeren, te land, ter zee en in de lucht.” Onder tactische voertuigen vallen volgens hem onder andere legertrucks en pantservoertuigen. Daarmee wordt het laserkanon “militair bruikbaar” en een handig wapen.

Bijvoorbeeld in de strijd tegen de drones van IS of andere terroristische groeperingen. Want het gebruiken van raketten om de drones uit de lucht te schieten, is niet alleen duur; maar ook omslachtig. Bovendien zijn drones niet makkelijk te raken. Ook met (hand)vuurwapens zijn drones moeilijk neer te halen en datzelfde geldt voor kleinere vliegtuigen en inkomende raketten.

Gecombineerde laser

laserkanon

Het systeem is compact genoeg om op een legertruck te bouwen. In werkelijkheid zal de laserstraal echter onzichtbaar zijn.

Het laserkanon van Lockheed Martin zal die dreigingen veel beter de baas kunnen. Het schiet een zogeheten combined fiber laser beam de lucht in, bestaande uit meerdere laserstralen die gecombineerd één krachtige laserstraal worden. De laserstraal is dermate “diffraction-limited” dat het de fysieke grenzen benadert van hoeveel energie er op een enkele plek kan worden gericht, aldus Lockheed in een persbericht.

Het bedrijf heeft deze maand tijdens tests een sterkte van 58 kilowatt weten te bereiken. Lockheed draagt het systeem nu over aan het Space and Missile Defense Command van de Amerikaanse strijdkrachten in Huntsville, Alabama. Daar zal het testen – op vol vermogen – verder gaan. Overigens is dit niet het enige legeronderdeel dat geïnteresseerd is in laserkanonnen en lasertechniek. Lees ook:

Laserkanon voor F35B?
US Navy wil zwaarder lasersysteem
Britse laser maakt lens van atmosfeer

Bronnen: New Atlas, Gizmodo, Washington Post, Lockheed Martin

Beeld: Lockheed MartinPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws