Londen wil fietsers ondergronds

KIJK-redactie

09 February 2015 16:00

De afgedankte metrotunnels van Londen lijken prima geschikt als ondergronds netwerk van fietspaden.

Met verkleumde handen en doorweekt van de regen fiets je naar huis. Nog even doorzetten, denk je bijna hardop terwijl je ternauwernood ontsnapt aan een frontaaltje met een taxi op ramkoers. Een stel ontwerpers herkenden zich in deze situatie en bedachten een oplossing: een netwerk van ondergrondse fietspaden waardoor je droog en veilig op je plaats van bestemming aankomt.

Vier keer sneller

Gezien het drukke straatbeeld van Londen verwacht je het niet, maar onder het oppervlak van deze metropool liggen verlaten tunnels, stations en ruimtes die eigenlijk niet meer worden gebruikt. Dus waarom de weerloze fietser niet warm en beschermd onderbrengen in dit stelsel? Dat is wat de slimme koppen van ontwerpbureau Gensler ook moeten hebben gedacht.

Het plan genaamd ‘The Londen Underline’ is ontwikkeld om de verkeersproblemen in het bovengrondse te verminderen. Om dit te bereiken, zouden er meer mensen moeten gaan fietsen én ergens anders. Dit kan veel opleveren, want als fietser in Londen ben je maar liefst vier keer sneller dan een taxi. En voor het milieu is het natuurlijk ook veel beter om vaker de fiets te pakken.

Eenvoud

Maar dit is nog niet alles. Als het aan Gensler ligt, komen er ook voor voetgangers ondergrondse routes. En om in het moderne stramien van duurzaamheid te blijven, moet het hele netwerk zelfvoorzienend worden. Dit betekent stroomopwekkende stoeptegels die de voetstappen van de wandelaars omzetten in elektriciteit en winkeltjes die de kosten voor het onderhoud van het tunnelstelsel kunnen ondervangen.

Met ‘The Londen Underline’ won Gensler afgelopen week tijdens de London Planning Awards de prijs voor het beste conceptproject. Volgens mede-eigenaar van Gensler Ian Mulcahey heeft zijn bedrijf dit te danken aan de eenvoud van het project. “Een paar kleine aanpassingen aan de bestaande tunnels betekent in dit geval een relatief simpele, maar grote toevoeging aan de Londense infrastructuur.”

Londen is erg begaan met haar fietsers. Dit blijkt ook uit eerdere ideeën die werden opgeworpen om het aantal verkeersslachtoffers naar beneden te krijgen. Vorig jaar werd bijvoorbeeld het plan gelanceerd voor fietspaden boven het bestaande treinnetwerk.

Bronnen: Gensler, Wired

Beeld (leader): Intandem/CC-BY-SA-3.0


Meer Nieuws