Loopstijl beïnvloedt je humeur

KIJK-redactie

18-10-2014 16:00:12

Wetenschappers hebben ontdekt dat je manier van lopen je humeur kan beïnvloeden.

Aan iemands loopje kun je zien hoe hij of zij zich voelt. Hangende schouders en weinig armbewegingen duiden op iemand die verdrietig is en een verende tred laat zien dat iemand zich goed voelt. Wetenschappers hebben nu laten zien dat het ook andersom werkt: het imiteren van een vrolijke of trieste tred kan je humeur beïnvloeden.

Lachen door een potlood

Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen blijer worden als ze lachen. In het experiment moesten sommige proefpersonen een potlood tussen hun tanden houden op zo’n manier dat ze werden gedwongen hun mond in een lachende positie te houden. Anderen moesten het potlood juist op zo’n manier tussen hun lippen houden dat ze niet konden lachen. Beide groepen keken daarna naar een grappig filmpje. Wat bleek: de ‘lachende’ proefpersonen vonden het filmpje grappiger dan de niet-lachende proefpersonen.

Een soortgelijk onderzoek kijkt nu naar de invloed van je loopstijl op je humeur. Wetenschappers lieten proefpersonen op een loopband lopen. Hun houding en manier van lopen werd gemeten. Op een scherm werd het resultaat zichtbaar gemaakt. Bij een trieste loopstijl bewoog de meter naar links, bij een blije pas naar rechts. De truc is dat de proefpersonen de meter wél konden zien, maar niet wisten wat die aangaf. Wetenschappers vertelden hen dat ze moesten proberen om hem naar links of juist naar rechts te laten bewegen. Zo leerden de proefpersonen al snel hoe ze moesten lopen, zonder dat hen werd verteld dat dit een blije of verdrietige pas was.

Woorden onthouden

Voor de loopoefening hadden de proefpersonen een lijst met positieve woorden (‘mooi’) en negatieve woorden (‘angstig’) gelezen. Na afloop moesten ze zo veel mogelijk woorden uit die lijst opschrijven. Mensen die op een verdrietige manier hadden gelopen onthielden meer negatieve woorden, mensen met een blije pas juist meer positieve woorden. Het verschil in de woorden die proefpersonen zich herinnerden laat volgens de wetenschappers zien dat een depressiever loopstijl écht een minder goed humeur opwekt.

Het is bekend dat depressieve mensen meer negatieve ervaringen onthouden waardoor ze zich juist nog slechter gaan voelen. De wetenschappers zeggen dat het doorbreken van die vicieuze cirkel een goede therapievorm kan zijn voor deze patiënten. Misschien kan het aannemen van een blije loopstijl hen helpen.

Bronnen: Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, Canadian Institute for Advanced Research via EurekAlert!, Journal of personality and social psychologyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar