Lopen beschermt tegen Alzheimer

KIJK-redactie

29 November 2010 16:00

Alzheimer

Na twintig jaar werk hebben onderzoekers het verband aangetoond tussen fysieke inspanningen en de ontwikkeling van hersenen.

Een wekelijkse wandeling van 10 kilometer zorgt voor gezondere hersenen. Lijd je al aan Alzheimer, dan is 8 kilometer per week voldoende om je situatie niet verder te laten verslechteren. Dat zijn de conclusies van onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh.

De wetenschappers onderzochten 426 volwassenen, waarvan ongeveer een kwart met een vorm van dementie. Met behulp van MRI-scans en een Mini-Mental State Examinationtest kon worden aangetoond dat de fysiek actievere ouderen minder lasten hadden van dementie. Zo daalde de score van die laatste groep met gemiddeld vier punten minder dan de beginnend dementerende ouderen die niet fysiek actief waren.

De ziekte van Alzheimer en minder vergevorderde stadia van dementie zijn erg vervelende ziektes, waarbij het geheugen en het herkenningsvermogen worden aangetast. Volgens een van de onderzoekers is genezing van Alzheimer voorlopig nog onmogelijk. Er wordt daarom hard gezocht naar manieren om de ontwikkeling van de ziekte te remmen.

Bronnen: Radiological Society of North America op EurekAlert!


Meer Nieuws