Airbus BelugaXL voltooit eerste vlucht

Laurien Onderwater

20-07-2018 12:59:07

Airbus BelugaXL

Gisteren heeft het vrachttoestel BelugaXL zijn luchtdoop gehad: na een vlucht van ruim vier uur landde het veilig in Toulouse-Blagnac, Frankrijk.

Echt een schoonheid kun je het vliegtuig niet noemen en met de dolfijnenbek en de ogen aan weerkanten geschilderd, kun je het ding ook niet echt serieus nemen. Maar hé, don’t judge a book by its cover, want de BelugaXL is een verdraaid nuttig vliegtuig.

Lees ook: Luchtvaarthistorie: de Super Guppy

Guppie

De ontwikkeling van de BelugaXL begon in 2014 al toen duidelijk werd dat de huidige BelugaST-toestellen (opvolgers van Airbus’ Super Guppy) niet meer zouden kunnen voldoen aan toekomstige eisen.

Airbus heeft de Beluga-vliegtuigen speciaal ontworpen om grote vliegtuigonderdelen tussen verschillende Airbus-fabrieken te vervoeren en dat is dan ook wat de XL-versie zal gaan doen, onder andere ter ondersteuning van de productie van de Airbus 350 XWB. Het ontwerp van de BelugaX is gebaseerd op het commerciële vrachtvliegtuig A330-200F.

De BelugaST (links) en de nieuwe BelugaXL. © Airbus

Witte dolfijn

Het op een witte dolfijn (beloega) lijkende toestel is ruim 63 meter lang en heeft een spanwijdte van zo’n 60 meter. Het vliegtuig wordt aangedreven door een paar Rolls Royce Trent 700-motoren en de romp is groot genoeg voor een vracht van 53 ton – het equivalent van zeven volgroeide olifanten of twee volledig gebouwde 350 XWB vleugels.

In de komende tien maanden zal de BelugaXL 600 uur aan vliegtesten moeten afleggen voordat de certificering rond is. Op de planning staat dat het eerste toestel in de tweede helft van volgend jaar in dienst gaat treden en de komende jaren worden er nog vijf exemplaren gebouwd. Uiteindelijk moeten de XL-versies de BelugaST-toestellen – die rond 2025 met pensioen gaan – vervangen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Airbus, New Atlas

Beeld: Airbus

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis