Luchtmachtgeneraal VS: ‘Uav’s zijn nutteloos’

André Kesseler

27-09-2013 13:00:21

Terwijl landen overal ter wereld steeds vaker onbemande vliegtuigen aanschaffen en gebruiken, laat een Amerikaanse generaal een kritisch geluid horen. De VS moeten wat hem betreft minder zwaar inzetten op het gebruik van dat soort toestellen.

Luchtmachtgeneraal Mike Hostage deed zijn omstreden uitspraak tijdens een conferentie in Washington. Hij zei: “Predators en Reapers zijn nutteloos in een vijandelijk luchtruim. Het kleinste, zwakste land met een minimale luchtmacht heeft geen enkele moeite met een Predator.”

General Hostage speaks about air combat forces future goals

Op zich heeft Hostage gelijk. Er zijn mensen die denken dat uav’s (die tegenwoordig binnen de Amerikaanse krijgsmacht remotely piloted aircraft of RPA’s worden genoemd) bemande gevechtsvliegtuigen kunnen vervangen. En dat is niet zo.

De onbemande vliegtuigen die nu rondvliegen, maken vrij veel lawaai, zijn traag, en kunnen maar bar weinig wapens meenemen. En de Reapers en Predators zijn dan nog de meeste geavanceerde toestellen van dit moment. Zoals een majoor in de Nederlandse luchtmacht het ooit in KIJK verwoordde: “Onbemande toestellen zijn een aanvulling op bemande vliegtuigen, geen vervanging ervan.”

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat rpa’s de afgelopen jaren zo succesvol waren, is vooral te danken aan het feit dat de Amerikanen (en de deelnemende geallieerden) in Afghanistan en Irak volledig luchtoverwicht hadden. Op andere plekken, zoals Jemen, Somalië en Pakistan, konden ze rondvliegen met de instemming van de leiders van die landen, die er geen bezwaar tegen hadden dat Amerika op hun grondgebied met onbemande vliegtuigen extremisten onder vuur nam. En schijnbaar kunnen ook die niet zo heel gemakkelijk aan luchtafweerraketten of andere wapens komen waarmee dat soort toestellen tegen de grond zijn te werken.

Het punt dat Hostage wilde maken, is dat de VS er in de toekomst niet altijd op mogen rekenen dat ze het luchtruim van de vijand zo compleet kunnen overheersen. Hij noemde daarbij China en Iran, die wél over geavanceerde mobiele luchtafweersystemen beschikken. En er zijn wat hem betreft toch echt bemande stealth-toestellen voor nodig om die uit te schakelen.

Bron:  Popular Science

Beeld: Airman 1st Class Nesha Humes/U.S. Air ForcePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws