Luchtschepen gaan Ice Road Truckers vervangen

André Kesseler

08 September 2011 09:00

Er zijn plannen om luchtschepen in te zetten bij de bevoorrading van nederzettingen in onherbergzame gebieden.

De Ice Road Truckers doen op Discovery Channel erg hun best om onder meer de meest afgelegen mijnbouwgemeenschappen en olieboorinstallaties in Alaska te bevoorraden. Maar dat is vrij duur. Daarom heeft Canada’s Discovery Air Innovations een contract afgesloten met het Britse Hybrid Air Vehicles voor de bouw van verschillende luchtschepen, zogenoemde HAV’s. Die moeten in één keer maar liefst 50 ton vracht kunnen meenemen.

De Canadezen denken dat ze met de HAV’s veel goedkoper en efficiënter vracht kunnen vervoeren dan met vrachtvliegtuigen of met trucks. Een weg aanleggen kost bijvoorbeeld niet alleen veel tijd, maar ook veel geld. De verbinding tussen de bewoonde wereld en een goudmijn in het afgelegen Baker Lake kostte bijvoorbeeld 110 miljoen Amerikaanse dollars.

De luchtschepen worden hybride genoemd omdat de opwaartse kracht niet alleen wordt geleverd door het helium in de romp. Als het schip door de motoren wordt voortgestuwd, helpt ook de vorm van de romp mee om de vracht de lucht in te krijgen.

Hybrid Air Vehicles gaat naar verluidt 45 luchtschepen bouwen voor ongeveer 40 miljoen dollar per stuk. De eerste wordt mogelijk al in 2014 afgeleverd.

Beeld: Hybrid Air Vehicles

Bron: Wired


Meer Nieuws