Maakt nieuw soort radar einde aan stealth?

André Kesseler

02 October 2019 14:29

stealth

Het Duitse bedrijf Hensoldt zegt dat het met een nieuw type radar twee F-35’s over een afstand van meer dan 160 kilometer heeft gevolgd. Kan stealth op de schroothoop?

Bestaande radarsystemen zenden radiogolven uit en analyseren de ‘echo’s’ van die golven om een vliegtuig op te sporen en te volgen. Door speciale coatings en vormen kunnen stealthtoestellen zoals de Amerikaanse F-35 of de Chinese J-20 voorkomen dat die radiosignalen worden teruggekaatst en daarmee worden ze dus onzichtbaar. Nou ja, voor radar dan. En dan ook nog alleen voor de smalle radarbundels van een luchtafweersysteem.

Lees ook: 

Stealth op de schroothoop?

Het systeem van Hensoldt werkt anders. De passieve radar, TwInvis geheten, kijkt naar de elektromagnetische straling in de atmosfeer die onder meer wordt geproduceerd door mobiele telefonie, radio en tv. Als een vliegtuig door die zee van straling vliegt, verstoort het die signalen een beetje en het gevoelige TwInvis-systeem kan een vliegtuig op basis daarvan vinden. Dat is op zich knap, maar het betekent niet dat stealth op korte termijn op de schroothoop kan.

Ziet ze vliegen

Stealth wordt vaak omschreven als ‘onzichtbaar voor radar’, maar dat is niet helemaal waar. Een groot radarsysteem als dat van Schiphol ‘ziet’ een stealthtoestel als een B-2 of een F-35 gewoon vliegen. Maar het probleem is dat een luchtafweersysteem een heel smalle bundel nodig heeft om een raket in de richting van het toestel te kunnen sturen. En dat radarsysteem kan een stealthvliegtuig niet vinden. Dat probleem heeft TwInvis ook. Het is blijkbaar in staat om een F-35 te volgen, maar om er vervolgens met datzelfde systeem een raket op te krijgen, is een ander verhaal.

Daar komt nog bij dat de Duitsers inside information hadden. Het was bekend waar de F-35’s langs zouden komen en bovendien kon het systeem het signaal van de ADS-B-transponders van de toestellen gebruiken. Maar die staan in oorlogstijd uit en als het goed is, weet de vijand niet waar de aanvallende stealthtoestellen vliegen.

Voordeel van het TwInvis-systeem is wel dat het zelf niks uitzendt en dus heel lastig op te sporen en uit te schakelen is. Als het ooit lukt om zo’n systeem werkend te krijgen, wordt dat een serieus probleem voor de militaire luchtvaart. Vooral de Amerikanen (en ook hun bondgenoten) hebben miljarden dollars besteed om stealth te ontwikkelen en het is dé belofte voor de toekomst.

Bronnen: C4ISRNet, Popular Mechanics

Beeld: Twlnvis

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws