Dit is er achtergebleven op de maan

Laurien Onderwater

02 June 2019 10:59

Sinds de verkenning van de maan begon, zijn daar een hoop dingen achtergebleven. Als wetenschappelijk instrument, als monument, of domweg omdat het te veel brandstof zou kosten om ze mee terug te zeulen naar de aarde. 

Maandag 21 juli 1969 staat in het collectieve geheugen gegrift als de dag waarop de mensheid voet op de maan zette. Maar op die dag vond nog een andere historische gebeurtenis plaats: het was namelijk de eerste keer dat een mens het vuilnis buiten zette op een ander hemellichaam dan de aarde.

Enkele minuten voordat Neil Armstrong zijn legendarische stap deed, haalden hij en Buzz Aldrin de bezem door de maanlander Eagle. Voedselverpakkingen, urinezakken en andere overbodige troep werd in een 1 meter hoge afvalzak gedumpt. Dat scheelde weer gewicht voor de terugreis. Op de eerste foto die Armstrong tijdens zijn historische maanwandeling maakte, staat de vuilniszak er prominent op. Erachter zie je een poot van de Eagle. En omdat er op de maan (nog) geen vuilnisophaaldienst is, ligt die zak met rommel daar nog steeds.

Dit is een voorbeeld uit het kaderartikel ‘Volle maan’ te vinden in KIJK 7/2019. Dit extra dikke nummer ligt in de winkel vanaf 20 juni tot en met 17 juli.

Meer informatie:

Openingsbeeld: NASA

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier tijdelijk voor maar €4,95.


Meer Artikelen