Gekke Mike heeft zichzelf eindelijk gelanceerd

Laurien Onderwater

26 March 2018 10:59

Mad Mike Hughes

De vlag mag uit, want Mike Hughes is, maanden na zijn aankondiging, eindelijk de lucht in gegaan met zijn zelfgebouwde raket.

We schreven er in november al over: de Amerikaanse limousinechauffeur Mike Hughes – a.k.a. Mad Mike – is ervan overtuigd dat de aarde de vorm heeft van een frisbee. Om de rest van de platte wereld dat te bewijzen, heeft hij in zijn achtertuin een raket gebouwd, waarmee hij de lucht in gaat.

Lafaard?

In december moest dit eigenlijk al gebeuren, maar door technische mankementen én voornamelijk door de overheid ging het hele feest niet door. Een paar weken later kondigde Mike aan dat de lancering nu echt zou plaatsvinden, op 3 februari welteverstaan, maar ook die ging niet door wegens technical difficulties.

Steeds meer mensen noemden hem daarom laf. Dat liet meneer zich geen tweede keer zeggen. Hij loste de problemen op, wijzigde zijn vluchtplan en afgelopen weekend is hij dan eindelijk de lucht in geschoten.

Harde landing

Mike heeft de door stoom aangedreven raket zelf gebouwd in zijn achtertuin. Het ding is gemaakt van verschillende slooponderdelen. Een camper (die hij kocht op Craigslist, de Amerikaanse Marktplaats) moest zaterdag dienstdoen als lanceerplatform.

De Amerikaan bereikte met zijn raket een hoogte van 571,5 meter en een snelheid van 560 kilometer per uur voordat hij weer veilig landde met zijn parachutes. Die landing was alleen wel iets harder dan gepland, daarom werd de flat earther voor de zekerheid afgevoerd in een ambulance.

Katten zien

Nadat hij was geland, vertelde Hughes de pers dat hij opgelucht was. “Ben ik blij dat ik dit heb gedaan? Ik geloof het wel. Ik zal het morgenochtend wel voelen, dan kan ik mijn bed niet meer uitkomen. Maar ik kan tenminste naar huis vanavond om te eten en mijn katten te zien.”

Maar ja, heeft Mad Mike hiermee bewezen dat de aarde plat is? Nee. En daarom gaat hij een ‘rakon’ bouwen, een combinatie van een raket en een ballon (de raket wordt vanaf de ballon gelanceerd). Met de rakon wil Mike tot een hoogte van 110 kilometer komen en daarvandaan foto’s nemen om dan toch eindelijk te bewijzen dat de aarde echt plat is.

Bronnen: The Washington Post, Live Science

Beeld: Matt Hartman/AP

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Filmpjes