Magnetisch veld zon gaat omkeren

Marysa van den Berg

07-08-2013 16:00:09

Binnen enkele maanden zal het magnetische veld van de zon compleet omkeren. Dat zal niet onopgemerkt voorbij gaan in het zonnestelsel.

Het zonnemaximum, het moment waarop de zon de meeste activiteit vertoont, vordert met rasse schreden. Dat gaat gepaard met een complete omkering van het zonmagnetisch veld. Binnen drie tot vier maanden is het zo ver, voorspelt Todd Hoeksema van Stanford University’s Wilcox Solar Observatory.

Elke elf jaar, de duur van een zonnecyclus, vindt er zo’n omkering plaats, maar de aankomende is pas de vierde grote omkering die we op aarde in kaart gaan brengen. Wat staat er precies te gebeuren? In de komende tijd zullen de magnetische velden van de polen van de zon steeds verder verzwakken, dan compleet stilvallen en vervolgens weer opkomen met een omgekeerde polariteit.

Rimpelingen

Aangezien de invloed van het zonmagnetisch veld zich uitstrekt tot wel miljarden kilometers voorbij Pluto, zullen in het hele zonnestelsel de ‘rimpelingen’ van de omkering te merken zijn. Het gevolg is wat onstuimig ruimteweer (voor ons betekent dat misschien meer kans op het noorderlicht), maar ook extra bescherming tegen kosmische straling: deeltjes met een hoge energie die satellieten en astronauten kunnen ‘zappen’.

Op dit moment is de noordpool van de zon al aan het veranderen en is de zuidpool aan een inhaalslag bezig. Binnenkort is de complete omkering van beide polen een feit.

Bronnen: NASA, Space.com

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws