Man met vitaminegebrek krijgt ‘kale tong’

Karlijn Klei

19 October 2019 12:59

tong

Een reminder dat je dagelijks de nodige vitaminen binnenkrijgt. Een tekort kan namelijk vervelende gevolgen hebben; waaronder een tong zonder smaakpapillen.

Ze stonden vreemd te kijken, de dokteren die in Singapore een 64-jarige man onderzochten. Want toen de man zijn mond opende, zagen ze geen tong met het bekende bobbelige oppervlak, maar een bijna spekgladde – zonder de typerende smaakpapillen. De ‘kale tong’ bleek het gevolg van een gebrek aan vitamine B12, zo schreven onderzoekers in medisch vakblad The New England Journal of Medicine.

Lees ook:

Ontsteking

De Singaporees besloot na pakweg zes maanden met een pijnlijke, rode tong en een brandend gevoel rond zijn lippen een bezoek aan de dokter te brengen. Daar bleek gauw meer aan de hand te zijn; zijn tong miste namelijk de papillen, de typische bultjes waarvan een groot deel bijdraagt aan ons vermogen te proeven.

De symptomen duidden op een tongontsteking, specifiek zogenaamde atrofische glossitis, waarbij een groot deel van de papillen verloren gaat. Toepasselijk wordt deze aandoening dan ook vaak ‘kale tong’ genoemd.

Vitamine B12

Maar waar kwam die ontsteking vandaan? Uit bloedonderzoek werd de boosdoener duidelijk; een tekort aan vitamine B12. Onze lichamen hebben de vitamine, ook wel cobalamine genoemd, onder meer nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen dankzij de hemoglobine-eiwitten die ze met zich meedragen, voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide door het lichaam.

De man met zijn ‘kale tong’ (links) en een normale tong met papillen (rechts). © The New England Journal of Medicine

Dat vitamine B12-tekort had zich ontwikkeld tot pernicious anemia, wat vertaalt naar ‘kwaadaardige bloedarmoede’. De oorzaak ligt meestal bij de opname van de stof, die op een bepaalde manier gehinderd wordt. Soms, zoals bij de Singaporees het geval bleek, valt het immuunsysteem ongewenst het eiwit aan dat de vitamine opneemt. En ja, zonder dat eiwit geen B12.

Duidelijk uit de naam liep het vroeger met mensen met de aandoening niet altijd goed af. Anno 2019 is het gelukkig gauw verholpen. Met een aantal injecties vitamine B12 kon de man weer naar huis en na een maand had hij ook zijn smaakpapillen weer terug. Wel moet de man, om een kale tong in de toekomst te voorkomen, regelmatig terugkomen voor vitamine-injectie.

Bronnen:  The New England Journal of Medicine, Live Science

Beeld: The New England Journal of Medicine

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!


Meer Nieuws