Man ziet kleuren anders dan vrouw

kijkmagazine

05 September 2012 16:00

Man kijkt

Het kleurenzicht van mannen is iets ‘verschoven’ ten opzichte van dat van vrouwen. Bovendien vinden mannen meer kleuren lastig te onderscheiden.

Dat mannen vaker last hebben van kleurenblindheid dan vrouwen, was al bekend. Maar zijn er voor de rest verschillen tussen hoe de beide geslachten kleur zien? Dat onderzochten New Yorkse wetenschappers. Hun conclusie: ja, er zijn op dit vlak kleine, maar merkbare verschillen tussen mannen- en vrouwenzicht.

Verschoven kleuren

Psycholoog Israel Abramov van de City University of New York en collega’s testten het kleurenzicht van (niet kleurenblinde) studenten en scholieren door ze naar gekleurde lichtjes tegen een donkere achtergrond te laten kijken. Hierbij moesten de proefpersonen aangeven welke kleur ze zagen (rood, geel, groen, blauw) en hoe verzadigd ze die kleur vonden (brandweerrood is bijvoorbeeld verzadigder dan roze).

Uit dit experiment bleek allereerst dat het kleurenzicht van mannen iets ‘verschoven’ is ten opzichte van dat van vrouwen. Daar wordt het volgende mee bedoeld. Zichtbaar licht bestaat uit elektromagnetische straling met golflengtes variërend van 380 tot 780 nanometer (miljoenste millimeter). Deze golflengtes corresponderen met kleuren: blauw licht heeft bijvoorbeeld een golflengte van 475 nanometer, oranje licht een golflengte van 590 nanometer. En uit het onderzoek van Abramov en zijn team is nu gebleken dat mannen licht benoemen als een bepaalde kleur bij een iets grotere golflengte (2,2 nanometer) dan vrouwen. Een ander verschil was dat mannen een breder golflengtegebied lijken te hebben waarin ze moeite hebben om verschillende kleuren te onderscheiden.

Testosteron

Waar wordt dit verschil door veroorzaakt? Daar durven de onderzoekers nog geen harde uitspraken over te doen, maar ze veronderstellen dat het te maken heeft met het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Eerder is namelijk aangetoond dat verschillen tussen hoe mannen en vrouwen horen verband hielden met testosterongehaltes. Aangezien er ook in het deel van de hersenen dat het zicht verwerkt receptoren zijn voor dit hormoon, zou bij dit zintuig hetzelfde aan de hand kunnen zijn.

Bronnen: Biology of Sex Differences, BioMed Central via EurekAlert!


Meer Nieuws