‘Mannen en angstige mensen grotere kans op hondenbeten’

Laurien Onderwater

02-02-2018 15:59:41

hondenbeten

Ben je een man of bang aangelegd? Dan heb je meer kans om te worden gebeten door een hond, suggereert nieuw onderzoek. Maar of dat nou zo verrassend is?

Mensen die niet zo fan van honden zijn, hebben het waarschijnlijk vaak genoeg te horen gekregen: “niet laten merken dat je bang bent, want dat voelen ze aan.” Maar ja, om dan nu ook nog tegen heren te gaan zeggen: “niet laten merken dat je een man bent, anders bijt de hond je misschien”?

Dat is namelijk wat nieuw onderzoek suggereert: dat mannen én mensen die angstig zijn meer kans hebben om de tanden van een hond in hun vel te krijgen.

Enquêtes

Britse onderzoekers verzamelden gegevens – middels een vragenlijst – van 700 mensen over bijtincidenten die in het verleden hebben plaatsgevonden. In de enquête werd niet alleen gevraagd of mensen waren gebeten door honden, maar ook hoe oud ze toen waren, wat er precies gebeurde, wat hun relatie tot de hond was en of ze destijds medische hulp hadden gezocht.

Ook moesten volwassen respondenten nog een persoonlijkheidstest invullen, wat de onderzoekers hielp om ze te categoriseren volgens de Big Five personality traits (extraversie, service gerichtheid, zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit en openheid tot nieuwe ervaringen).

Bijtgraag

Het eerste dat het team opviel, was dat het aantal gevallen van hondenbeten, dat door de vrijwilligers was gemeld, het nationale gemiddelde (dat door ziekenhuizen is geregistreerd) ruimschoots overschreed. Verder werd duidelijk dat mannen twee keer zo vaak worden gebeten als vrouwen.

Bovendien hadden de mensen die het laagst scoorden op emotionele stabiliteit bij de persoonlijkheidstest een grotere kans om te worden gebeten. Maar of iemands lage emotionele stabiliteit resulteert in een hogere kans om gebeten te worden, of dat de bijtincidenten resulteren in een lagere emotionele stabiliteit is nog niet bekend.

Korreltje zout

Voordat je als man zijnde nu honden volledig gaat mijden (of je eigen viervoeter naar het asiel brengt), plaatsen we nog wel een aantal kanttekeningen bij het onderzoek. Ten eerste werden de vragen via een enquête gesteld, wat de kans op gewenste antwoorden groter maakt. Daarnaast hielden de onderzoekers geen rekening met factoren als de leeftijd, het geslacht en het ras van de hond.

Bij gedragsbioloog Claudia Vinke (Universiteit Utrecht) komt de uitkomst van de studie ook niet echt als een verrassing. “Mannen kunnen wat bedreigender overkomen. Ze hebben een zwaardere stem, en zijn groter en directer in hun benaderingen. Dit kan angst opwekken, waardoor een al hond sneller defensief kan gaan bijten.”

“Maar dit is wat betreft angsthonden, en deze beredenering hoeft helemaal niet op te gaan bij andere vormen van agressie, zoals pijn geïnduceerde agressie, spelagressie, territoriale agressie of competitieve agressie (incl. voerbakagressie). Hier wordt nooit onderscheid in gemaakt bij deze onderzoeken: het gaat om beten, maar vaak niet om de motivatie erachter, en de achtergrond van de hond.”

Veel armslagen

Ook het feit dat honden sneller happen naar bange mensen is volgens Vinke niet heel gek. “Als je angstig bent dan komen daar ook (ongecontroleerde) angstgedragingen bij, waaronder gillen en vluchten, en die kunnen leiden tot spanning bij de hond”, mailt ze.

“Een andere verklaring zou kunnen zijn dat als je als mens angst vertoont dat de hond zich daardoor zekerder voelt en zodoende de onderdrukkende werking van zijn eigen angsten komen te vervallen, waardoor je als hond eerder geneigd zou kunnen zijn te bijten (bij angsthonden).”

“Een complex geheel dus en ik ben het er helemaal mee eens om met de interpretatie van dit soort onderzoeken veel armslagen te nemen.”

Bronnen: Journal of Epidemiology and Community Health, The Guardian, Live Science

Beeld: Piotr Wawrzyniuk

Lees ook:

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis