‘Mannen gedragen zich idioter’

KIJK-redactie

13-12-2014 16:00:22

Dat mannen zich idioter gedragen dan vrouwen, blijkt volgens wetenschappers als je de winnaars van de Darwin Awards op een rijtje zet. 

Voor de traditionele, grappige kersteditie van het British Medical Journal bestudeerden wetenschappers het geslacht van de winnaars van de Darwin Award, een prijs die je kunt winnen door jezelf op een idiote wijze uit de genenpoel te elimineren. Van de 318 winnaars die ze bestudeerden, waren er maar liefst 282 mannen. Volgens de wetenschappers ondersteunt dit de theorie dat mannen zich vaker idioot gedragen. Ze vinden het onbegrijpelijk dat mannen zulke onnodige risico’s nemen.

Male Idiot Theory

Uit onderzoek blijkt dat mannen vaker door ongelukken in het ziekenhuis belanden, vaker in het ziekenhuis worden opgenomen voor verwondingen door het sporten en vaker betrokken zijn in een dodelijk verkeersongeluk. Onderzoekers denken dit te kunnen verklaren met de Male Idiot Theory (MIT). Deze theorie houdt in dat veel van de eerder genoemde verschillen kunnen worden verklaard door het feit dat mannen meer domme dingen doen.

Om de MIT te testen, bestudeerden wetenschappers het geslacht van de winnaars van de Darwin Award tussen 1995 en 2014. Om voor deze prijs in aanmerking te komen, moet de genomineerde de genenpoel verbeteren door zichzelf daar uit te elimineren (oftewel te zorgen dat hij geen nageslacht meer kan krijgen) op een bijzonder idiote manier.

Een van de winnaars overleed bijvoorbeeld toen hij naar huis wilde liften door zijn winkelwagentje aan de achterkant van een trein te koppelen. Hij werd ruim 3 kilometer door het voertuig voortgesleept, voordat de trein kon stoppen. Ook werd de prijs toegekend aan een terrorist die een bombrief verstuurde en daar niet genoeg postzegels op plakte. Toen de brief werd teruggestuurd, opende de man onnadenkend zelf het pakje.

In hun onderzoek sloten de wetenschappers acties uit die niet waren geverifieerd en bevestigd door de Darwin Award-commissie. Ook mensen die een eervolle vermelding kregen voor een idiote poging, waarbij ze zichzelf niet elimineerden uit de genenpoel, werden uitgesloten. Hieronder viel bijvoorbeeld de man die een bandslijpmachine gebruikte als erotisch apparaat, uitgleed en een testikel verloor. Hij repareerde zijn zaakje met een nietpistool en redde zo zijn overgebleven testikel waardoor hij zichzelf niet onvruchtbaar maakte.

88,7 procent mannen

Uiteindelijk hielden de onderzoekers 332 nominaties over. 14 daarvan werden gedeeld door een man en een vrouw, waardoor er uiteindelijk nog 318 winnaars over waren. Van die 318 werden er maar liefst 282 mannen verkozen en slechts 36 vrouwen. Met andere woorden: 88,7 procent van de winnaars bestond uit mannen; een zeer statistisch significant aantal.

De niet serieus bedoelde – maar wel degelijk echt uitgevoerde – studie heeft ook beperkingen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat vrouwen sneller een man nomineren voor een Darwin Award of dat mannen gewoon meer alcohol nuttigen en daardoor domme dingen doen.

De auteurs van het artikel zijn overigens zelf allemaal mannen.

Bronnen: British Medical Journal, BMJ via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis