Mannenhersenen beter ontwikkeld door moedermelk

KIJK-redactie

22 December 2010 16:00

Volgens nieuw onderzoek verbetert borstvoeding de academische prestaties van jongens, maar niet die van meisjes.

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers concluderen dat borstvoeding voor een hoger IQ zorgt. Maar een nieuw onderzoek van het Telethon Institute for Child Health Research in Australïë bekeek de beide geslachten apart en zag een duidelijk betere ontwikkeling bij jongens.

Zo scoorden jongens die in de eerste zes maanden van hun leven voornamelijk borstvoeding kregen 9 procent hoger in reken- en schrijfopgaven, 7 procent hoger in spelling en 6 procent hoger in leesopgaven. Dit in vergelijking met jongetjes die babymelk te drinken kregen, of een kortere periode borstvoeding. Meisjes die aan de borst gingen, haalden geen hogere resultaten dan hun niet-moedermelk-drinkende vriendinnetjes.

Wat nou de reden is van dit sekseverschil, is nog onduidelijk. Wendy Oddy, die meewerkte aan het onderzoek, geeft aan dat al duidelijk was dat moedermelk optimale voedingsstoffen bevat voor de ontwikkeling van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Maar de verschillende resultaten voor meisjes en jongens waren verrassend.

Vooralsnog geeft de World Health Agency het advies om in ieder geval in de eerste zes maanden borstvoeding te geven, om sociale en intelligente achterstanden te voorkomen. Voor meisjes is nog geen apart advies gegeven.

Bronnen: New Scientist


Meer Nieuws