Mannenzweet leidt tot meer samenwerking

KIJK-redactie

04-06-2013 16:00:07

Zweet

Zweet je als man peentjes bij een belangrijke vergadering? Dat kan juist in je voordeel werken: andere mannen worden namelijk coöperatiever van jouw transpiratie.

Een stofje in het zweet van mannen kan het gedrag van andere mannen beïnvloeden. In een Fins onderzoek waren mannen die aan een bepaald feromoon hadden geroken vrijgeviger dan mannen die dat niet hadden gedaan.

Tijdens de studie staken twintig mannen hun neus in een potje met androstadienon. Als controle snoven twintig anderen aan een potje met gist. Daarna speelden ze een computerspel waarin ze beslisten hoeveel geld ze aan een andere man gaven. Alle mannen verdeelden 20 euro en gaven aan of ze het bod van een ander aannamen. Na het ruiken aan het feromoon gaven de mannen ongeveer 50 eurocent meer aan een ander en accepteerden ze een bod als het een halve euro lager was.

Aantrekkelijk zweetluchtje

Over de stofjes in zweet is al meer bekend: het gedrag en humeur van vrouwen verandert onder invloed van mannelijke feromonen. Voor het eerst keken de Finnen Markus Rantala en Paavo Huoviala, die hun onderzoek onlangs publiceerden in PLoS ONE, naar de effecten op het gedrag van mannen. Het lijkt erop alsof mannen een evolutionair voordeel hebben als ze goed samenwerken. En dat vinden vrouwen weer aantrekkelijk, volgens de onderzoekers.

De resultaten zijn echter nog niet genoeg om te zeggen dat dezelfde effecten buiten het lab te zien zijn. Antropoloog Jan Havlíček e-mailde naar ScienceNOW dat de concentraties in het onderzoek veel hoger dan in de werkelijkheid zijn. Voorlopig lijkt het dus verstandig om je deodorant toch maar niet in de kast te laten staan.

Bronnen: PLoS ONE, ScienceNOW

Beeld: Minghong/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar