Marine VS bouwt nieuwe knipperlichten

André Kesseler

22-07-2017 10:00:22

morsecode

In geval van nood kunnen marineschepen op een heel low tech manier met elkaar communiceren: via knipperende lampen. Die ‘morselampen’ krijgen een 21ste-eeuwse upgrade.

Als alles keurig werkt, communiceren marineschepen natuurlijk gewoon via de radio of satellieten. Maar als die systemen uitvallen, is morsecode soms het enige alternatief. Door een felle lamp met sluiters te laten knipperen, kun je berichten overseinen. Daarvoor is nog steeds een getraind bemanningslid nodig en het overseinen gaat tergend langzaam. En dus bedacht de marine een upgrade: Flashing Light to Text Converter, kortweg FLTC.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Flitsberichten

Het systeem maakt gebruik van software op een laptop of tablet en die kan niet alleen een ingetikt bericht versturen door de lamp te laten knipperen, maar ook ‘flitsberichten’ ontvangen. Dat laatste gebeurt dan met een kleine camera die het geknipper registreert.

FLTC zit nog in de prototypefase, maar verwacht wordt dat het systeem op den duur op Amerikaanse marineschepen kan worden ingevoerd.

Bronnen: Office of Naval Research / Popular Mechanics

Beeld: U.S. Navy photo by John F. Williams/Released

Lees ook: NASA spot ‘morsecode’ op Mars

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes